Egyedi elektromos motort épített egy pécsi egyetemista

Cimkék: 

Több szempontból is egyedinek számít a SKART - Unique Electric Motorcycle névre keresztelt jármű. Az elektromos meghajtású motorkerékpárt egy pécsi egyetemista, Fröhlich Balázs tervezte, akit helyi, komlói és budapesti cégek is segítettek.

Nagy sikert aratott a Design Pécs rendezvénysorozaton Fröhlich Balázs elektromos motorkerékpárja. A jármű nem csak műszaki tartalma, hanem külalakja miatt sem nevezhető éppen tucatterméknek, gyakorlatilag minden részlete egyedileg tervezett.

- A meghajtást a hátsó felnibe integrált elektromos motor szolgáltatja, amellyel akár 180-200 kilométeres sebességre is képes lenne a jármű, ám ezt lekorlátoztuk annak érdekében, hogy megtarthassuk a segédmotoros besorolást - nyilatkozta munkatársunknak a pécsi fiatalember.

A motorkerékpár az előzetes kalkulációk alapján nagyjából 100-150 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel. A távolságot nagyban befolyásolja, hogy milyen domborzati viszonyok között közlekedik a jármű, hiszen emelkedőn nyilván többe energiát használ fel, ám amikor „üresben" gurul, képes az akkumulátor töltésére.

- A külalak és a gyártás tekintetében is egyedinek számít a motorkerékpár, ilyen vázkialakítással az egész világon nagyon kevesen foglalkoznak. Különleges a jármű abból a szempontból is, hogy a gyártás során 3D-s nyomtatást is használtunk, ilyen technológiával készült elemek alkotják a burkolat több pontját is - tudtuk meg.

Fröhlich Balázs elmondta, bíznak abban, hogy a prototípust több ilyen jármű követi majd.

- A gyártás során mindenképpen limitet határozunk meg. A tervek szerint hasonló dizájnnal legfeljebb harminc darab motort készítünk majd, mindegyiket egyedi sorszámmal látjuk el. Ezen túlmenően akár egyedi megrendeléseket is teljesíteni tudunk.

A motorkerékpárok ára 3-3,5 millió forinttól indulnak majd, egyediségtől és darabszámtól függően. Manapság egyébként nagyjából hasonló összegekért lehet elektromos kétkerekűhöz jutni.

forrás: https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/egyedi-elektromos-motort-epitett-frohlich-balazs-a-prototipus-egyes-reszeit-nyomtattak

2017.10.12.