ERFA

E-mobilitás

A norvégok beijedtek, túl sokan vesznek villanyautót

Norvégiában ezen a héten átadták az ötvenezredik elektromos hajtású autót, három évvel korábban, mint ahogy a kormányzat számolt. Ez a norvég jóléti államnak azért üröm az örömben, mert egyre nagyobb bevételi források (adók, parkolódíjak, buszsávhasználat, ingyenes töltőhálózat) esnek ki a költségvetésből a közlekedés kizöldítésével.

Töltőn a Nissan Leafek

Idén már minden ötödik norvég autót villanymotor hajt, az 5,1 milliós norvég lakosság a teljes tavalyi elektromosautó-eladások harmadát teljesítette. A kormány bejelentette, hogy felülvizsgálják a villanyautók támogatási rendszerét és feltételét, az eredményeket és az ehhez kapcsolódó döntéseket májusban hozzák meg.

A jelenlegi kedvezmények rendszere 2012 óta van életben. Tavaly sok kritikát kapott, miután jelentősen nőtt a Tesla Model S luxusautó iránti vásárlási kedv, miközben az államnak 380-510 millió dolláros bevételkieséssel kellett megbarátkoznia. A Tesla S szedán alapára 70 ezer dollár körüli, extrákkal 100 ezer dollár. Minden száz új autóból 3 Tesla volt tavaly. Ugyancsak nőtt a kereslet az elektromos Golf és a Nissan Leaf iránt.

Túl jól megy a Teslának, ami nem jó a norvég államnak

A norvég villanyautós szövetség felhívta a kormány figyelmét, hogy a teljes autóállománynak csupán két százaléka elektromos, és kérte az állami szereplőket, hogy ne akadályozzák meg a zöld autózás további terjedését.

Norvégia elektromos szükségleteinek közel száz százalékát megújuló vízenergiából nyeri, így az elektromos autók töltése az üvegházhatásért felelős emisszió nettó csökkentését jelenti. A szövetség emlékeztette a kormányzatot azon korábbi elkötelezettségére, hogy 2030-ra legalább negyven százalékkal csökkentse az 1990-es emissziós szintet.

Forrás: AutoPro
 
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.